"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Saippuaa sunnuntaina

Tässä nyt on ensimmäisen saippuaprojektini tuloksia.
Minä en kuulu (ikävä kyllä) niihin ihmisiin joilla tämän tyyppisissä jutuissa olisi taipumus mennä sieltä mistä aita on matalin. Mietin saippuan valmistus ensi kerran jo vuosi sitten, kun päätin toden teolla ryhtyä tuumasta toimeen, vertailin eri vaihtoehtoja valmistukseen. Oli tarjolla erilaisia massoja, niitä joista syntyy läpkuultavia saippuaoita ja sitten massoja "tavalliseen" läpikuultamattomaan saippuaan, niitä sitten maustetaan miten halutaan.
Niissä en mielestäni saannut tarpeeksi vaikuttaa lopputulokseen joten valitsin tämän kylmämenetelmän saippuoitteni valmistukseen. Siinä perusraaka-aineina ovat lipeä, vesi/neste, kovatrasvat ja nestemmäiset öljyt, sekä lisukkeina tuoksut tms. Oppaanani toimi Saara Kuhan Käsintrehtyä saippuaa-kirja.
Tässä on ruususaippua, johon käytin ruusutuoksuöljyä ja saippuaväriä saadakseni ruusunvärin.
Kamomilla-kehäkukkasaippuaan nesteeksi tuli kamomillateetä ja saippuamassan sekaan laitoin hienonnettua kamomillaa ja kehäkukanterälehtiä, jotka tuovat saippuuaan tuntuvia sattumia. Ensimmäinen erä meni pilalle, se vaan erottui muotissa, tämä toinen erä onnistui heti, voin vaan ihmetellä mikä meni ensimmäisessä vikaan...?
Laventeli saippuaan tuli eteeristälaventeliöljyä ja laventelituoksuöljyä. Myös tähän voisi laittaa kuivattua laventelia sattumiksi, kuten kesällä ostamassani saippuassa oli, mutta jätin sen nyt pois. Tämä on myös 2. erä, ensimmäisestä jäi rasvoja pois, mutta koitan sen korjausta sulattamalla saippuan uudestaan ja lisään puuttuvat rasvat. Oli tarkoitus saada saippuasta värillä marmoroitua, mutta käyttämässäni maitotölkki muotissa se on aika mahdotonta tehdä, joten väri jä melko laikukkaaksi vain.
Katselinkin juuri kaupassa kertakäyttöistä pahvista vuokaleipävuokaa, että siinä värin sekoitus massaan onnistuisi varmaan melko hyvin.

Nämä saippuat saa nyt kypsyä hyvinkin kuukauden, ne kerkiävät juuri hyvin jouluksi. En voi kyllä sanoa, että minusta nyt olisi tullut varsinainen saippuan valmistuksen fani, on tämä sen verran hienovaraista kemiallista toimintaa, jossa aineitten punnituksella, lämpötiloilla ja muilla tekijöillä voi olla arvaamattomia reaktioita ja olen niin paranoidi tyyppi, että kyllä tuon lipeän käsittely kotioilossa vähän hirvittää.
Eli suosittelen saippuan teosta kiinnostuneille aloitteljoille varsin vahvasti niitä valmiita saippuamassoja, taidan itsekkin kokeilla niitäkin. Mutta, kun näitä tämän menetelmän aineitakin on vielä ja kokemuksiakin jo kertynyt, niin kokeilen tätäkin vielä.


Kotitekoinen saippua on silti ihanaa!


Hyvää alkavaa viikkoa :)
Maija
p.s. Seuraavaksi minullakin on jo näyttää pikkuhiljaa eteneviä joulu projektejani, alkaa jo fiilistä löytymään.10 kommenttia:

Sanna-Mari kirjoitti...

Ompas kyllä ihanan näkösiä ja kuulosia saippuoita.
Oon ittekin tutkaillu tätä tapaa tehdä saippuaa, mutta tosiaankin liikaa mittailua ja muuta säätöö meikäläisen makuun liikaa. Ehkä sitten isompana :)

Sanna-Riikka kirjoitti...

No nehän näyttävät tosi hyviltä ja varmasti tuoksuvat kanssa! Pitäisiköhän iteki reipastua ja koittaa leikkiä saippuakauppiasta;)

Liisa kirjoitti...

Kauniita ovat saippuat!! Ihania antaa lahjaksi!

Mirva kirjoitti...

IHANA SAIPPUOITA! Minullakin on tuo saippuakirja, mutten vielä ole uskaltanut lipeästä itse saippuoita valmistaa. Olen kyllä tehnyt valmiista massoista ja niistäkin saa persoonallisen näköisiä. LÖysin blogiisi ensimmäistä kertaa ja liityin lukijaksesi:)

Onnesta Unelma kirjoitti...

Ihania saippuoita olet tehnyt, varmaan tuoksut ovat hurmaavia, itse olen tehnyt siitä valmiista massasta. Pitäisikin taas jokunen tehdä pukin kontiin :)

sarppa kirjoitti...

Ihanat saippuat!Olispa tosiaan kiva kokeilla itsekin!:)

Kirsikka... kirjoitti...

Ihania saippuoita, voin vain kuvitella mitkä tuoksut!
Kuulosti aika työläiltä, mutta silti, joskus olis kiva kokeilla itsekin!

Maija kirjoitti...

Tervetuloa Mirvallekkin ja kiitos kommenteistanne! Hyvälle tuoksuu:)

Anonyymi kirjoitti...

Ihania saippuoita! tuoksu on varmasti huumaavan ihana!

mukavaa viikon alkua!

Kodinhenki kirjoitti...

Voi että osaa olla ihania! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...