"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kesä puutarhassa: kukkia

Nyt on kyllä oikea kukka aika; monet kukat kukkivat ja monissa ihanissa on nuppuja ja vielä vähintään yhtä monen ihanuuden odotan niitä nuppuja tekevän.
Omenapuiden kukintahan on jo mennyttä, mutta kuvia niistäkin. Neljä omenapuutamme kukkivat tänä keväänä melko huonosti, ikävää, että viime keväinen valkoisuus jäi nyt väliin, niin, kuin taitaa jäädä se runsas omena satokin.
Tänä keväänä istutettu Makamik taisi kukkia kaikista runsaimmin.

Lemmikki
Aivan villejäkin pihasta löytyy monia: lemmikkejä ja puna-ailakki (aina olen tuota tervakukaksi sanonut, vaikka ei olekkaan), lisäksi päivänkakkarat kukkii kohta, saa nähdä itääkö kylvämäni lemminkin ja päivänkakkaran osto siemenet. Nurmikolle on levittäytynyt muutama kaunokainenkin.
Puna-ailakki
Kaunokainen voikukan lehtien syleilyssä, kunpa nurmikko täyttyisikin voikukkien sijaan kaunokaisista...

Portaan pielessä on laventeli, sama puska on ensimmäisessä kuvassa nykytilassaa, toisessa aiemmin kukkiessaan. Astia vaihtu välissä, nyt se ottaa kukkiin jo toista kierrosta, jotka avautuvat kohta.
Valkoinen pelakuu, lobelia ja muratti on puusaavissa ihan ulko-oven pielessä. Tähän yhdistelmään sain innoituksen jostain blogista, jossa nämä oli laitettu porsliiniseen soppakulhoon, jota en ikävä kyllä vielä omista.

Lobelia ei ole ihan täysin valkoinen, sen nielu on kevyesti roosan sävyinen.
Juhannusruusukin jo kukkii, kyllä siinä taitaa olla paras tuoksu.

Siperiankurjenmiekka kukkii myös ja kuuluu pihamme upeimpiin kasveihin.

Kurjenpolvien kukinta on myös alkanut.
Maakellarin katolla pienessä villintyneessä kivikkopuutarhassa hopeähärkki hopeisten lehtiensä seasta kukkii valkoisin kukin, aivan villinä kasvaa vieressä ahomansikka.
Tämä on taas kuukausimansikka pieneltä kahdeksan pensaan mansikkamaaltamme, hyvin kukkii ja raakileita on ja niitä saa niin pikälle syksyyyn, kun vain  kypsyvät.
Orvokki on viihtynyt hyvin kakkuvuoka amppelissaan, nyt terijoensalavan oksassa.

Ja pelargonioita...
 Riippapelargoinian valkoisissa kukissa on aniliininpunainen nieluMonet ovat vielä aloittelemassa kukintaansa; mustialanruusu, pioni, kurjenpolvi, jaloleinikki,loistosalvia...
Yksi kukka  jaloleinikkiin on jo avautunut
Nyt ihastelen jaloleinikkiä enää kuvasta; päivä kuvasta ja jänis pisti kukan katki ja 3 puskaa jaloleinikkiä matalaks :( toivon, että sai mahanpuruja... ;)
Nuppuja odottelen mm. kärhöihin, pariin pelakuuhun, liljoihin... 
Ja loppukesällekkin on omat kukkijansa. 
Olen havainnut, että monikerroksisen tuuhean istuksen aikaan saaminen on yllätävän vaikeaa ja viehän siinä tietysti aikaakin. Oma mielipiteeni on, että perennapenkkiin kannattaa kasvit istuttaa tiheämpään, kuin ohjeet kertoo. Niin saa ilmeisesti paremmin aikaan täyteläisiä istuksia, jossa kasvit kasvaa ilman sijaa rikkaruohoille. Uusia istutus alueita lupaan olla tekemättä ennen, kuin nuo kaksi perennapenkkiä ovat tarpeeksi täyden näköisiä.

Hyvää viikonloppua ja minä markkinoille mars! :)


6 kommenttia:

Irmastiina kirjoitti...

Kaunista, niin kaunista...:)

Hyvää viikonloppua sinullekkin!

Minna kirjoitti...

Upeita kukkia ja kuvia! Löysin juuri kirpparilta kultapallon taimia, joita olen jo pitkään haeskellut. Se on loppukesän 2 metrinen kukkija... :)
Perennapenkki on juuri kuten sanoit, vaikea perustaa niin, että koko kesän kukoistaa. Joinakin vuosina toiset ei kuki lainkaan ja toisina vuosina taas oikein röyhyää. Mulla meni suurin osa kultapiiskuista myyrien suihin ja juuri tänä aamuna pikku-jussikka popsi tyytyväisenä villiä metsäapilaa tontin reunoilla. Kerkisin hätiin, ennen kuin ehti kukkapnkille asti.. :D

Maija kirjoitti...

Muistan kultapallot lapsuuden kodin pihasta :)

Sini kirjoitti...

vaude, miten paljon kukkia! Kyllä kelpaa nautiskella :)

"Alma" kirjoitti...

Kaunista on! Minäkin tänä kesänä pääsin nauttimaan kukkien istutuksesta ja hoidosta, kyllä se on ihanan rentouttavaa puuhaa :)

Sirkka kirjoitti...

Oi tätä hurmiota kerrassaan täällä luonasi kaunista kaikkialla kukkivat puut aijai kuinka kaunotar on kuosissaasn Makamik!
ja pensaat kukat juu sanopas muuta juhannusruusussa on ihana tuoksu!
Kakkuvuoka juttu orvokkeineen on huisin hauska!


On tää kukkaisilo niin ihanaa ja nautinnollista Maija!

Ihanaa päivää täällä alkoi aurinko hymyilee:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...