"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Kesä puutarhassa: näkymiä

Aurinkoisina päivinä olen ottanut paljon kuvia puutarhastamme. Niin paljon, että esittelen niitä useammassa erässä. Nyt sellaisia yleisiä näkymiä.
Pidän puutarhan jakamisesta eri tilohin, puutarhan huoneisiin ja tilojen rajaamisesta tavalla tai toisella. Yllä olevassa kuvassa on aika yksi selkeästi muodostuva raja tilasta toiseen; talon nurkalta melkein heti alkaa perennapenkkin, siinä on vesiaihe(jota ei olla vielä tälle kesälle keritty saada solisemaan).
Perennapenkin jälkeen on polku kahden perennapenkin välissä, edellä mainitun ja sen uuden perennapenkin, jota olen aiemmin esitellyt. Polun yli kaartuu portti, johon tänä kesänä toivottavasti kasvaa tuoksuherne ja tuleviksi kesiksi siihen suunnitteilla olisi kärhön istutus.
Portin ja uuden perennapenkin päässä on metalli runkoinen katos, jossa joskus oli kangas kattona, mutta nyt odotellaan villiviinien peittävän katoksen. 
Katoksen alla on jo lähes kymmenen vuotta vanha puinen ryhmä, jonka viime keväänä maalasin valkoiseksi. Tämän taakse jää maakellarin kumpu.
Nämä kaikki muodostavat selkeimmän jakajan pihassamme, toiselle puolella on istuma- ja lepopaikkoja ja lasten leikkipaikkoja vanhojen omena puiden lomassa. Tälle puolelle pitäisi koota vielä katoksellinen pihakeinu, tulevien vuosien suunitelmiini kuuluu keinun ympärille kuupuutarha, puutarhan osa, jossa on vain valkoisia kukkia.

Toista puolen pihaa näistä voisi kutsua hyötytarhaksi; siellä on kasvihuone, yrttimaa ja marjapensaat.


Hyötytarhan ja oleskelupuutarhan väliin jää "työskentely alue", jossa joudumme joka kevät tekemään polttopuumme, se on vähän ikävästi keskellä pihaa, mutta ei ole oikein vaihtoehtoja tällä tontilla. Alueen maapohja on ongelmallinen, se on hirveän karu, siinä ei oikein kunnolla nurmikkokaan  kasva. Ja  viikkojen puusavotta painavine puineen ja puruineen on aika rasitus pohjalle, ollaan mietitty alueen sorastamista tai uuden pohjan ja nurmikon tekoa, kiveys olisi helpoin ja kestävin, mutta kallein.

Maakellarin katto on mennyt myös aika karuksi, jotain peittokasvia olen siihen miettinyt. Katolla on myös vanha omenapuu, sen oksassa roikkuu risukranssi, sen läpi näkee naapurin ulkorakennuksen nätin kaariikkunan. Vanhan omenapuun rungolle niin ikään kärhön joskus laitan kasvamaan.

Oleskelupuutarhassa ison terijoensalavan alla on lempipaikkani; kulahtanut pikku kalusto.


Tämä asetelma löytyy etupihalta talon nurkalta heti sisään tulon edestä. Siinä on vanha valkoiseksi maalamani penkki, pelargonioita, maitotonkkia...
Puutarhasta pidän eniten aamuisin ja iltaisin, niin,kuin kuvassa alla. Valo ja varjot on jotenkin niihin aikoihin kauneimmillaan, ilmassakin on oma tunnelmansa...
Puutarhan kuvia esittelen vielä kahteen otteeseen; yksityiskohtia ja kukka kuvia.

Aika dramaattinen muutos tapahtui eilen kelissä ulkona; tänään on lämpötila 20 astetta alhaisempi, kuin vuorokausi sitte. Vesisadetta odotin; en muista onko koskaan näinä kymmenenä vuotena tässä nurmikko alkanut kuivuuttaan kellastumaan kesäkuun alussa. Vesivarastot olivat jo ihan finaalissa, en ole voinnut kastella edes kaikkea tarpeeksi, toivottavasti osa siemenistä kerkiää vielä itämään,kun nyt saavat vettä enemmän.

Sadepäivät on hyvä käyttää ompeluhommissa; tyttärille uudet mekot markkinoille(loppu/ensi viikon alusta markkina kuulumisia blogissakin), leikkimökin tekstiiliä ja itselle kesävaateitta. Jos niittekin jälkeen jaksaa ommella, niin voi Tildailla :)

Rattoisaa sade viikkoa ja kiitos kommenteistanne8 kommenttia:

Irmastiina kirjoitti...

Voi miten kaunista... kertakaikkiaan ihanaa..:)

Liisa kirjoitti...

Kauniin näköistä!!

Sinisen talon kuulumisia kirjoitti...

Kaunis puutarha ja ihania yksityiskohtia. Kauniisti jaettuja eri tiloja ja toimintoja . Täytyy vielä mennä takas ihailemaan :)
Mukavaa alkanutta viikkoa ! Toivotaan lämmintä auringon paistetta :)!!
-Tiina-

Maija kirjoitti...

Sain tänään ystävän avustuksella a-haa elämyksen siitä ongelmallisesta "työalueesta", kun sitä yhdessä katseltiin. Olen ajatellut, että soralla se näyttää kauhealta sorakentältä. Mutta, kun soran syliin sinne tänne laatoitetaan mutkittelevia astinkivi polkuja luononkivilaatoista, jotka haarautuvat eri paikkoihin ja alueen rajojenkaan ei tarvi olla suorat, vaan ympäristön muotoja mukailevat, sekä soran sekaan, ja reunapaikkohin saa leviämään jotain kulutuksen kestävää maksaruohoa tms, niin näillä elementeillä sinänsä karuihin elementteihin saadaan pehmeitä linjoja, ilmeikkyytä ja puutarhaan sopivaa tunnelmaa. Astin kiviksi nurmikko alueille olen jo luonnonkivilaattoja poluiksi jo haaveillut, sieltähän ne sitten lähtis. Tämä siis joskus, jos ei parempia idoita tule ;)

pitsienkeli kirjoitti...

Kaunista puutarha unelmaa:)
Minä meinasin kesälomalla ruveta sementtihommiin raparperilehti laattojen kanssa.Niistä tulee aikas kivoja laattoja pihamaalle polkukohtiin.
Mukavaa viikkoa sinne:))

Titti kirjoitti...

Niin nättiä on puutarhassanne!♥

Maija kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne :)
Pitsienkeli: minulla on vielä betonityöt kokeilematta,haluaisin kyllä joskus tehdä juuri noita raparperinlehti astinkiviä ja lintualtaan tms.

Hyvä Mieli kirjoitti...

Kaunis puutarha ja rakkaudella laitettu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...