"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

maanantai 6. kesäkuuta 2011

Yrttimaalla ja kasvihuoneessa

On vihdoin aikas valmista pihalla, suurimmat työt, polttopuut ja muut, tehtynä. Kaikki 40 pussia siemeniä on kylvetty, vaikka meinaa taas uskon puute iskeä, että kaikista kylvöksistä jotain nousee, mielessäni tuon uuden perennapenkin siemen kylvökset...


Mutta viime viikolla sain valmiiksi toisen ison tämän kevään rojektin; yrttimaan, joka sisältää yhden kuormalavan kauluksen ja kolme vanhoilla tiileillä rajattua ruutua.
Kuormalavan kauluksesta löytyy: ruohosipuli, rakuuna, timjami, sitruunamelissa, piparminttu, salvia, kylvettynä persilja ja villi rucola.


Ensimmäisessä ruudussa:kiinansipuli, tilli ja kehäkukka. Toisessa ruudussa: kamomilla,punaväriminttu ja kurkkuyrtti. Kolmannessa ruudussa: rohtosalkoruusun taimet ja lipstikan siemenet.
Kuten varmaan mieheni tapaan ;) huomaatte, niin tiilireunukset ei ole vatupassilla suoraan vedetty, vaan pientä "eloa" niistä löytyy, mutta tykkään niistä niin, näyttävät vanhemmilta, elänneemmiltä. Syksymmällä ajattelin vielä vedellä tiileihin sammal-piimävelliä, jos tiilet saisivat kaunista pintaa.

Rohtosalkoruusun taimet tässä ja jopa uudessa perenna penkissä rupeaa näyttämään siltä, että niistä voikin tulla jotain, viimeksi mainituille, kun olin jo melkein hyvästit heittänyt.
Yrttimaa on kasvihuoneen takana. Kasvihuoneessakin on valmista, yhdessä kasvusäkin paikassa on vapaata, jokinlaisen kurpitsan siihen ajattelin laittaa...
Kasvihuoneen lattialla kasvusäkeissä kehikoissaan kasvaa: 2 kurkkua,2 kesäkurpitsaa ja yksi pullokurpitsa Kalebassi. Tomaatteja on 3; keltainen päärynä, keltainen runko ja punainen cocktail. Isossa ruukussa oven lähellä on kaksi paprikaa. Pöydän alla on kahden sortin papua ruukussa. Myös 4 laventeli ruukkua lötyy lattialta.

Unelmieni vanhojen ikkunoiden kasvihuoneen henkeä tähän alummiini-lasimökkiin tuo pari vanhaa ikkunanpokaa.
Pöydällä kasvihuoneessa on rosmariini, tuoksupelargonia ja
Kahvipurkkeihin istutetut basilikat; perus, sitruunainen ja punainen.

Kasvihuonetta pitää tietenkin somistaa pienin somistein; on lyhtyä, koria,ruukkua, vanhaa emalivatia, työkaluja. Pöydän reunassa naulakoissa roikkuu ihan vaan koriste istustuslapio ja -harava.
Kasvihuoneen kolmea syrjää kiertää kesäpenkki, johon on istutettu porkkanaa, punajuurta, salaattia, hernettä... Kasvihuoneen taakse tein penkin vasta eilen, kun loppui kylvötila.
Nyt olen monet istukset nimennyt ja merkinnyt kivin joihin olen kirjoittanut nimet. Ensimmäista kesälomaansa koulusta viettävä esikoisemmekin halusin nimetä pari istusta ja muutaman vuoden vanha karviaispensas sai nimikiven; karviaisia meidän. Se on hänen lempi marjansa :)
Helteistä viikkoa ja vesi sateita odottaen(lisää vettä tarvitaan tänne).


Komenteistanne kiitellen


5 kommenttia:

Irmastiina kirjoitti...

Jos tiiliskivet olisivat suorassa, sehän olisi tylsää... pitäähän sitä vähän eloa olla..:)

Nonnukka kirjoitti...

Voi, että on sievää kerrassaan! Ihana kasvihuonea. Meillä kasvihuone/kesähuone projekti on aluillaan :) Lämpöistä viikkoa!

Riitta kirjoitti...

Ootpa sä ollu ehtiväinen ja ahkera :)
Mäkin aina haaveilen noista kasvimaa jutuista...ehkä jonain keväänä !
Iloista viikkoa sinulle ♥

Lovviisa kirjoitti...

Kylläpä olet ahkeroinu...Siis neljäkymmentä siemenpussia ja kaikki muu... vau :)

Riikka kirjoitti...

Voi miten oletkaan ollut ahkera!
Niin kauniilta näyttää kaikki ja nyt on helppo huokaista, kun takana jo noin paljon työtä..
Meillä olisi vielä paljon kiinniotettavaa.. :)

Ihana tunnelma oli myös kasvihuoneessasi!

Helteistä viikon jatkoa!

Riikka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...