"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Suurehko puutarha pläjäys

Palataan taas puutarhan puolelle, eihän sieltä nyt voi pois pysyä ;)

Vanhemmassa perennapenkissä viime vuonna istutetut kurjenpolvet kasvaa ja kukkii niin komeasti. Etualalla loistosalviaa ja metallikartioon toivottavasti tänä keväänä istuttamani nätkelmä kasvaa.
Kurjenpolvet toiselta puolelta kuvattuna

Loistosalvia lähikuvassa, näyttää paljon sinisemmältä.

Vesiaihekkin saatiin solisemaan kotkansiipien ja kurjenmiekan suojiin. Vesiaihe on vuosi vuodelta muutunut ja nyt avovettä ei ole yhtään, ettei rämäpäinen kuopus vaan hukuta itseään.
Luonnon helmasta löydettyyn kiveen isäni porasi reiän ja siitä vesi pulppuaa läpi.


Uudessa perennapenkissä on asiat hyvin ja huonosti. Joku pieni harhainen kuvitelma täyteläisen tuuheasta kukkapenkistä ei nyt tänä kesänä ihan vielä toteutunut. Pitkälti varmaan siksi, että kesäkylvökset näyttivät nyt epäonnistuneen; törmäkukat, espanjanneidot ja kahden sortin unikot eivät mitä todennäköisemmin itäneet jostain syystä. Mutta unikoita aijon vielä syksyllä kylvää toiset erät seuraavalle kesälle, jospa niitä pääsisi sitten ihastelemaan. Myös jaloleinikit ovat huonossa jamassa, en kastellut niitä tarpeeksi, kun harhaisesti pidin niitä kuivuuttakin kestävinä, no toivottavasti edes juurimukulat säilyvät talveksi varastoitavaksi ja ensi keväänä istutettaviksi.
Alalaitaan istutin syysleimuja lisäämään syys puolen kukintaa,rohtosalkoruujakin näyttää vielä kasvavan, kolmesta daaliasta 2 ja puoli voi mainosti,nuppuja on, yhdestä yksi varsi mätäni poikki oudosti?
"double jewel"
Penkissä parhaiten voivat jo hyvässä kasvussa olevat kurjenpolvet "double jewel" ja "himalayense Plenum", sekä kohta kukkivat tummat liljat. Myös akileija "white barlow" kukki pienissä varsissaan, sen tarvii vaan ottaa lisää ulotuvuutta, kuin myös kolmen "shirley temple" pionin, johon yhteen tuli nuppukin,mutta ei vielä jaksanut avautua. Myös punakosmoskukka "day dream":sta osa näyttää onnistuneen hyvin,kukkia vaan odottelen. Penkkiin aioin jatkaa istutksia ehkä vielä tänäkin kautena, viimeistään ensi keväänä, samoilla lajeilla mitä nyt jo on ja muutamilla uusilla.
"himalayense Plenum"

Tässäpä ruusuni, jonka pienen verson löysi aikoinaan pihastamme heinien seasta, pelastin sen parempaan paikkaan ja komeaksi on kasvanut. Lajista en ole 100% varma,mutta todennäköisesti Mustialanruusu tämä on.
Semmoinen ongelma minulla vaan tämän kanssa on ollut vuodesta toiseen, että se tekee paljon nuppuja,mutta ei aukaise, kuin puolet tai kolmas osan, loput nuput vain kuivuvat kokooon. Mutta ne jotka aukeavat ovat niin nättejä ja tuoksuvia, tosin nyt tuoksussa on ollut melkoinen säväys mäntysuopaa reippaan kirva karkoituksen myötä.
Tässä taas yksi ilon aihe; krassi "milk maid" on alkanut kukkimaan kerman sävyisin kukin, tätä minulla on ruukuissa kasvihuoneen vieressä ja ulkorappusten pielessä.

Ja kasvihuoneesta löytyi sitten myöhisellä puutarha kierroksella tälläisiä kaunottaria; pullokurpitsa "kalebassin" valkoisia kauniita kukkia. Näyttää siltä, että ne kukkivat yhden yön kukin, aika jännää...

Käydääs toisella puolellakin taloa, etupuolella.
Näkymää portaitten edestä mistä sisään kuljetaan

Laventeli kukkii jo toista kierrosta ja riippapelargonia "blanche rochen" anillininpunaiset raidat värjäävät muuten valkoisen kukan jo kokonaan vaaleanpunaiseksi.

Pihan etuosassa kukkii komeana pihan "alkuperäisväestöön" kuuluva pioni. Se on vähän paitsiossa ison töyhtöangervon takana ja suunnittelin jo sen siirtoa,mutta enpä taida uskaltaa, parempi paitsiossa komeana, kuin paraatipaikalla pilalla.
Siinä nyt oli kaikki uudet tällä kierroksella. Sitten odotellaan tuosuherneitä, suklaa kosmoskukkia ja kärhön kukkia, kaikissa nuppuja.


Olen tuunaillut kesä vaattetta ja asustetta ja sitten olisi tällä viikolla synttärienkin laittoa...


Hyvää päivän & viikon jatkoa

5 kommenttia:

Irmastiina kirjoitti...

Kiitos kauniista kuvista... ihana tuo vesiaihe.
Meilläkin tuollainen pulppuava, mutta ostettu pallo... pitääpä alkaa katsomaan kiviä sillä silmällä...☺

Tuire kirjoitti...

Ihana puutarha teillä!
Noin kauniita kurjenpolvia en ole ikinä nähnytkään, tahtoo myös! Mistähän niitä saisi? Haluasin myös ballerina-kurjenpolven, jonka näin Canadalaisessa kirjassa. Minä onnistuin ensi kerran krassin kanssa, Milk maidiä myös, se on nätti.
Antoisia puutarhahetkiä!

Maija kirjoitti...

Tuire: tuo jutun ensimmäinen kurjenpolvi on Viherpeukaloilta, lajia en muista, mutta jalokurjenpolvi "orion" on ainakin hirmu saman näköinen. Viherpeukaloita on myös "double jewel", mutta on jo loppunut heiltä tältä kaudelta. "himalayense Plenum" on Kauppilan puutarhalta, sieltä myös se loppu, mutta Jaakkolan puutarhakeskukselta näyttää sitä löytyvän, kuin myös "orionia". Viherpeukaloilla, Kauppilalla ja Jaakkolalla on nettikaupat ja postinhan kautta minäkin olen kaikki melkein tilannut. Balleriina-kurjenpolvi kuulostaakin jo ihanalta:)

Lovviisa kirjoitti...

Ton vesiaiheen voisin napsasta :)

elämäni matkat... kirjoitti...

Ihania kukkakuvia ja vesiaihe on nerokas, ei mitään muovisia tekohökötyksiä vaan oikea kivi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...