"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Kynttilöitä kierrättäen

Yksi blogini luottolukijoista kysyi ohjetta viime syksynä tekemiini säilykepurkkikynttilöihin, joten päätin laittaa ohjeen blogiin esille kaikille.

Tarvikkeet:
-kattila
 -kulho x2
-siivilä
-lusikka
-tyhjiä puhtaita säilykepurkkeja(ananas)
-kynttilän pätkiä(tai steariini- ja parafiinirakeita)
-sydänlankaa(koko 3x24)
-grilli- tai hammastikkuja
(-tuoksuöljyä)
-sakset
-sanomalehtiä
-maalarinteippiä

Kynttilän valmistukseen käytettään omia astioitaan, hanki kattilat, kulhot ja muut ilmaiseksi tai pikku rahalla kierrätyksestä ja kirppareilta (meillä ainakin pelastusarmeijan kirppari on oiva paikka näihin hankintoihin).

Jämä kynttiläpätkistä kynttilät syntyy mitä mainioimmin, mutta jos niitä ei löydy voit käyttää parafiini- ja steariinirakeita(suhteessa 70%+30%). 
Sydänlanka valitaan kynttilän läpimitan mukaan, olen käyttänyt tälläistä jonka koko on 3x24, sen tilasin Lahtisen Vahavalimolta.
Kynttilätarvikkeita voi netistä tilata ainakin näistä:

Etsi myös lähimmästäsi askartelutarvike liikkeestä ja sydänlankaa voisi löytyä myös kangas/lankakaupoista.

Valmistus:
1.Suojaa työympäristö sanamalehdillä. Leikkaa kynttilöistä hiiltyneet sydämet pois(jäävät ikävästi sulaan massaan mustiksi hitusiksi). 
Laita kattilaan vettä ja kattila levylle. Kattilan päälle laitetaan kulho, jossa kynttilän pätkät, ne sulatetaan siis vesihauteessa, vesi voi kevyesti poreilla. Kynttilän pätkät sulavat aikansa, massaan voit lisätä tuoksuöljyä ja kun ne ovat sulaneet siivilöi sula massa toiseen kulhoon, niin  kynttilöiden sisältä paljastuneet sydänlangat ja muut roskat jää siivilään.

 2. Mittaa purkkeihin sopivat pätkät sydänlankaa. Ota tikkuja jotka pysyvät purkkien suulla ja sido langat tikkujen keskelle jätten lankaa yli tikun kynttilän sytettävää sydäntä varten.
Kasta tikuissa olevat sydämet sulaan massaan kerran ja anna jähmettyä, jähmettyessä niitä voi suoristaa sormien välistä vetämällä. Kasta sydämet toistamiseen.
Tämän vaiheen voi skipata käyttämällä valmiiksi vahattuja sydämiä, joita saa noista kaupoista.
Kiinitä tikut purkkien runoihin kiinni maalarinteipillä ja katso, että sydämmet on keskellä purkkkia jotakuinkin suorassa.
sydänten kastamista

3. Kynttilän valan kolmessa osassa:
ensin pieni kerros pohjalle, että saa sydämen jäämään oikeaan asentoon, nopeasti voi kerroksia jäähmettää vaikka jääkaapissa.
Sitten täytä purkki niin täyteen, että solmu jää pinnalle.
Massaa kannattaa jättää hiukan yli, joskus kynttilöihin jäähtyessä tulee kuoppia ja koloja, jotka täytetään lopulla massalla viimeiseksi.

Tällä kertaa kynttilöistäni tuli ihan hyvän tasaisia, toiseen lisäsin vaan täyte kerroksen, kun jäi vajaaksi. Sitten poistetaan tikut ja avataan sydänlangan solmu ja leikataan se sopivaan mittaan.
Nyt käytetään vapaata luovuutta purkin koristeluun
Tälläinen tuli minun kynttilästäni, annoin sen tänään tuliaiseksi yhdelle ystävälle.


Kysykää jos jotain jäi epäselväksi :)


9 kommenttia:

L kirjoitti...

Ihania <3 Uskaltaisikohan itsekkin kokeilla...

anrinko kirjoitti...

Kiitos!
Tätä tarvitsee joskus kokeilla.

Heidi - Suklaamarenki kirjoitti...

Kaunis ja kiva tuliainen, kiitos vinkistä :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihania,kiitos ohjeesta =)

Sini kirjoitti...

Tuo on kivaa hommaa! Tein viime talvena muutamia kynttilöitä, mutta sydänlanka jäi liian ohueksi, joten palaminen vähän kurjaa.

Mari - Elämänpyörässä kirjoitti...

Kauniin kynttilän teit ystävällesi tuliaiseksi ♥
Kynttilöitä on kyllä kiva tehdä itse,
minäkin olen taas alkanut jemmaamaan kaikenlaista materiaalia syksyisiä kynttilätalkoita varten. ;))

Anonyymi kirjoitti...

Ihan huippu juttu ! Kiitos Maija ja mie tosiaan koitan alkaa noita tehä ja kokkeilla (voi kun asusin lähempänä voisin koittaa siun kanssa tehhä ;) ) mutta ehkäpä selviän ite. Hienot ohjeet olet laatinut.

Anonyymi kirjoitti...

ja siis Sanna jätti anonyymi kommentin kun unohtui vallan se tuosta :)

Purnauskis kirjoitti...

Olipas hyvät ja selkeät ohjeet! Minä opettelin kokeilun ja erehdyksen kautta valamisen viime talvena.

Jos muuten haluaa "purkittomia" kynttilöitä, voi ne valaa vaikka kertakäyttömukeihin. Mukin voi repiä jähmettymisen jälkeen pois!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...