"Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista ja perunoista, miten ne pyöristyisivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta, Niistä perhe saisi syötävää"
-Muumimamma, Muumipappa ja meri-

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Totuus tekee kipeää

Tämä aihe on pyörinyt mukana itsellä jo niin hyvän aikaa, että suorastaan paloin halusta kirjoittaa aiheesta myös blogiin.
Ruokakirjat,
ei reseptejä vaan tietoutta.
Niitä välttelin aikani juurikin siksi, että hirvitti se totuuus mitä niissä mahdollisesti paljastetaan, tiedon halu vei voiton, totuus tekee kipeää, mutta se vapauttaa ja antaa mahdollisuuden valita.


Osatakseen syödä oikein ihmedieettien, ravitsemussuositusten, terveys väitteitä pursuavien elintarvikkeita notkuvien marketti hyllyjen tulvassa nyky ihmiset tarvitsevat jopa geenitestien tuloksia osatakseen syödä oikein, tämän näin yhdessä tv-ohjelmassa. Tuntuu hullulta, miten tähän on tultu, miten ilman tätä kaikkea 100 tai 1000 vuotta sitten ihmiset ovat osanneet syödä oikein ja jopa olleet terveempinä, kuin me nykyään tämän kaiken tiedon omaavat. 
Kuva: Suurikuu
Ensimmäisenä luin  Noora Shinglerin kirjan. Hauskasti kirjoitettua henkilökohtaista kokemustta ruokavalion muutoksesta, tietoa niin ruuasta, kuin kosmettiikankin sisällöistä, tykkäsin.
Kuva:Adlibris.com
Toisena kirjana luin  Mats-Eric Nilssonin kirjan, ainakin hänen toinen teoksensa Petos lautasella on joissakin seuraamissani blogeissa ollut esillä. Hyvä tämäkin, sisälsi muun muassa kattavan ruoka-aine kohtaisen selvityksen, josta kannattaa vilkaista eniten käyttämänsä tuotteet ainakin.
Kuva: Atenakustannus
Itsestä ainakin tuntui, että Michael Pollanin kirja oli jo astetta raskaampaa kamaa ja vaikka se sisälsikin jo palon tietämääni ravitsemus tietoutta ja oli Amerikkalais näkökulmainen, koin useita leuat auki loksauttavia hetkiä lukiessani. Suosittelen kaikille! Tässä hyvä blogi kirjoitus kirjasta.
Kuva: kirjavinkit.fi
James A. Duken kirja on myös niin hyvä, että sen voisin hankkia omaankin hyllyyn, sillä kirjassa on hyvä oireen mukainen hakemisto, josta on helppo katsoa voiko vaivaaansa helpottaa lääkaapin sisällön sijaan ruokakaapin antimilla, Duke kehottaakin lukijaansa "ajattelemaan pilleri purkkia pidemmälle". 

Kokki & Master chef tuomari Risto Mikkola sanoi hyvin Onni extreme ohjelmassa: "Olemme saavuttaneet lisäaineilla luotujen makujen ja tekstuurien huipun ja nyt haetaan aitoja makuja ja raaka-aineita".
Samoilla linjoilla täytyy hänen kanssaan olla.

Nämä kirjat ovat muuttaneet käsitystäni ruuasta entisestään, muuttaneet käsittystäni yleisistä ravitsemussuosituksista, rasvoista, sairauksien ja ruuan yhteydestä(esim. syövän osalta), länsimainen ruokavalio ei todellakaan ole hyväksi meille ihmisille...
Kirjat eivät myöskään jättäneet epäilyjen varaan sitä etteikö luomu olisi parhain ratkaisu meille niin ravinnon, kuin ympäristönkin kannalta. Olisi hienoa jos luomun eteen tehtäisiin enemmän töitä Suomessakin, ollaan siinäkin asiassa vähän takapajula...
Oman ja perheen ruokavalion tulevaisuuden tavoitteiksi nostankin:
-luomun aseman lisääminen ja vakiinnuttaminen ruokavaliossamme
-lihan syönnin vähentäminen
-luonnon kasvien käytön monipuolistaminen esim. villivihanneksia(jälleen kerran tämän päivän Suomi jälkijunassa). 

Ruokakirjojen lukulistallani ovat:

Alkakaamme ruoka vallankumoukseen!

P.s. seuraavaksi tulee sitten ihan kuva postaus sattunaisia sisustuskuvia ihan omasta kodista :)

8 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Tuo on todella mielenkiintoinen ja keskustelua sekä ajatuksia herättävä aihe! :) Tykkäsin myös tuosta Nooran kirjasta. Hauskaa luettavaa. Olen paljon lukenut aiheista eri blogeista. Luulenpa, että luen seuraavaksi tuon Parantavien ruokien opas. En ole kuullut siitä aiemmin. Kiitti vinkistä! Odotan myös kovasti maaliskuussa ilmestyvää Luonnollista! kirjaa http://www.atenakustannus.fi/kirjat/kirja/476 Olen lukenut muutaman vuoden kirjoittajan Ilon pisara blogia ja inspiroitunut siitä. Kirja onkin jo varauksessa kirjastossa itselleni :)

Siis sitä oikeaa kunnon ruokaa, mitä isovanhempamme söivät. Luulis olevan aika yksinkertaista ;) Ainiin ja keväällä meinaan kerätä monenlaisia yrttejä ja kuivata. Sain aiheeseen liittyvän kirjankin joululahjaksi. Nyt käytän toki nokkosta salaateissa. Kirjoittele vain jatkossakin näistä aiheista! Mukava lukea ajatuksiasi. Ja onnea ruokavallankumoukseen! :)

Maija kirjoitti...

Sini: kiitos itsellesi vinkistä, luen varmasti myös tuon Luonnollista-kirjan, vaikutti hyvältä!
Kyllä vaan se raaka-aineiden ylijalostaminen tulee yllättävän monissa paikoissa vastaan leipä ja maitotuote hyllylläkin; jos valitset muuta, kuin perus maitotuotteita erikoisempia maustettuja versioita niin johan pomppas selosteet pitkiksi ja lisäainelistat kasvaa ja se, että leivässäkin voi olla viittä, kuutta eri e-koodia on jo liian paksua minun makuuni. Ja niinkin harmittoman kuuloinen ja tavattoman yleinen "ainesosa" kuin muunneltumaissitärkkelys, niin eipä sitä paljon huvittaisi syödä, kun lukee miten se tehdään, mutta sitäkin on niiin monessa paikassa.

Todellakin eräs Ruotsalais nainen lähetti vertaan oikein Amerikkaan asti geenitutkimukseen jossa selvitettiin hänelle sopivin ruokavalio, eikö ihmisen oma olotila kerro enää mitään!?

Omalla kohdalla helpottaa se, että en ole koskaan tykännyt einesten mausta ja eikä ole ollut tarvettakaan niihin turvautua. Luonnon antimet; marjat ja muut, sekä kotona tehdyt jutut on aina maistuneet meillä.

Minullekkin on flunssa iskenyt(koko tämä vuosi mennyt sen kanssa), mies irvaili, että "siinä nyt nändään "sun yrttien vaikutus"", minä sanoin, että vikahan on nyt siinä, kun en ole popsinut niitä riittävästi :D

Anonyymi kirjoitti...

Linkki ei toimi

Riitta kirjoitti...

Annoit kyllä ajattelemisen aihetta! mä oonkin kaipaillu jotain lukemista, jotenka kiitti vinkeistä,taidanpa kokeilla noista jotain :)

Maija kirjoitti...

No nyt pitäisi toimia linkki Oikean ruuan puolesta-kirjan esittelyynkin :)

Mikko kirjoitti...

Hei! Olisi kohteliasta, että jos lainaat kuvan Kirjavinkeistä kopioimatta sitä omille sivuillesi, laittaisit myös linkin kirjan arvosteluun Kirjavinkeissä. Kuvaanhan meillä ei ole mitään erityisempiä oikeuksia, sen kun kopioit, mutta kuvan käyttäminen suoraan meidän sivuiltamme ilman linkkiä arvosteluun on hivenen epäkohteliasta.

Maija kirjoitti...

Pahoitteluni tästä epähuomiosta. Nyt on korjattu kuviin linkit, jotka vievät kirjan esittellyyn ja kuvan lähteeseen.

Mikko kirjoitti...

Kiitos paljon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...